Krantenbericht uitreiking gedenkboek

20181005 TRIS krantenbericht ADKrantenbericht Algemeen Dagblad: vrijdag 5 oktober 2018:

Zwijndrechts museum herdenkt in Suriname omgekomen soldaten

ZWIJNDRECHT Het Tris-Museum in Zwijndrecht herdenkt vanmiddag de vijftig Nederlandse soldaten, die tussen 1948 en 1975 in Suriname omgekomen zijn. Dat gebeurt met de overhandiging van een gedenkboek aan brigade-generaal Kees de Rijke.

Volgens Ad van Wingerden, die het museum onder zijn hoede heeft, zijn er in Suriname nooit Nederlandse militairen gesneuveld. „Er werd nooit gevochten." Maar er gebeurden wel ongelukken, waarbij militairen om het leven kwamen. Zelf herinnert hij zich nog een frontale botsing met een legertruck, waarbij drie maten om het leven kwamen.

Aan nazorg deed het leger des tijds niet, herinnert hij zich. „Mensen werden begraven en dat was het dan. Voor rouwverwerking was geen plaats. Om daar verandering in te brengen heeft het Tris-museum, waarvan de naam verwijst naar de afkorting voor Troepenmacht in Suriname, een boek laten maken met de verhalen van de vijftig omgekomen mannen. Jan de Jong, zelf Suriname-veteraan en psycholoog, nam de opdracht graag aan. Hij wist families van alle vijftig mannen op te sporen en liet ze praten. Dat leidde tot een lijvig boekwerk: het telt liefs 380 pagina's.

Volgens Van Wingerden ontdekte De Jong dat de families van de omgekomen militairen met hetzelfde probleem zaten als de overlevende soldaten. „Er werd niet over gepraat. De eerste jaren werden de slachtoffers zelfs nog in Suriname begraven, omdat de vlucht naar Nederland te lang duurde. Pas toen Jan de Jong kwam en luisterde, konden ze het een plekje geven." De Jong kwam in eerste instantie natuurlijk om een verhaal op te tekenen. „Maar het kwam goed uit dat hij ook psycholoog is."

De man van het museum is dolblij dat brigadegeneraal De Rijke het boek in ontvangst wil nemen: „Hij gaat over hetzelfde regiment waar wij ook deel van uitmaakten." Het is de bedoeling er een mooie bijeenkomst van te maken. De families worden op de De Bruïnelaan opgewacht met militaire voertuigen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment